Friday, May 28, 2010

::- MenCari Cinta-Nya -::.::DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH, MAHA PENYAYANG::.Nabi SAW bersabda:"Sesungguhnya Allah memberikan dunia kepada siapa yang dicintai-Nya dan siapa yang tidak dicintai-Nya, tetapi Allah tidak memberikan iman kecuali kepada siapa yang dicintai-Nya."

Nabi SAW bersabda: " Apabila Allah mencintai seorang hamba, Dia mengujinya. Jika ia sangat mencintai-Nya, maka Allah mencubanya."

Allah berfirman yang bermaksud: "Nescaya Allah mencintai kamu dan mengampuni dosa-dosa kamu." (Ali-Imran:31)

Lihatlah betapa Allah sangat menyayangi hambanya. Dia menciptakan manusia dengan sebaik-baik kejadian dan melimpahkan rahmat dan kasih sayangnya. Allah mengurniakan akal fikiran yang tidak dianugerahkan kepada makhluk Allah yang lain. Allah menguji seseorang hambanya untuk mengetahui sejauh mana kesetiaan seseorang hamba terhadap Allah. Allah tidak menguji seseorang hamba-Nya melebihi apa yang mampu dilakukan oleh hamba itu.

Tetapi apa yang terjadi pada hari ini, bunuh diri, buang bayi, dan banyak lagi. Mereka tidak sedar yang mereka sentiasa dilihat oleh Allah. Allah sentiasa berada di sisi kita. Sentiasa bersama kita. Sebagai hambanya, kita hendaklah lakukan apa yang disuruh dan meninggalkan larangan-Nya. Semoga kita sentiasa mendapat rahmat dan hidayah-Nya....

Allah Sentiasa Mendengar Rintihan Hamba-HambaNya

Keluhan orang yang berdosa kerana dosa-dosanya, Allah amat suka. Sekiranya gugurnya air mata saat menangis mengenang dosa-dosanya, itu dapat memadamkan api Neraka. Takutnya kepada Allah kalau-kalau berbuat salah atau takut tidak diampuni dosanya adalah ibadah. Sedangkan orang yang beribadah belum tentu jadi ibadah. Kerana yang namanya ibadah mestilah sampai terasa dan dihayati oleh hati dalam ibadahnya, penghayatan itulah kerja hati.

Kalau fizikal saja yang nampak beribadah, tapi hati tidak beribadah, maka tidak ada erti apa-apa dengan ibadahnya. Tuhan tidak pandang rangka, tapi pandang isinya. Rangka cantik bagaimanapun, jika tidak ada isi tidak ada erti apa-apa.
Bukan dinilai kesannya atau impaknya tetapi usaha hambanya. Allah tidak melihat kekayaan atau kejayaan seseorang hambanya tetapi Iman dan Taqwa..

Rasa berTuhan dibawa ke mana-mana ini juga adalah ibadah batin. Pahalanya senantiasa mengalir selagi ada rasa itu. Rasa hamba dibawa ke mana-mana,rasa lemah dan rasa tiada kuasa, adalah juga ibadah batin. Rasa hamba itu, itulah sifat hamba yang sebenarnya. Janganlah sifat hamba itu ditukar dengan sifat tuan atau ketuhanan. Itu sombong namanya. Seperti dia ambil pakaian Allah dan dipakainya. Allah sangat murka.
Sifat ketuanan itu salah satunya ialah sombong dan bangga diri atau Takabur dan Riak.. Allah sangat membencinya. Siapalah kita manusia ini? hendak rasa sombong dan bangga? Tak akan kita tidak sedar lemahnya diri manusia ini. Mengapa pula kita merasa ada kuasa dan bangga diri? Ini sikap orang yang tidak sedar akan diri.

Tidak kah kita tidak sedar, bahawa kita ini dhaif dan lemah. Setiap saat kita perlu bantuan. Bantuan oksigen, bantuan kesihatan, bantuan ketenangan. Bantuan-bantuan yang diperlukan itu siapa Pemiliknya ? Tak akan kita tidak tahu dari mana kita dapat. Kalau kita sedar ini semuanya di dalam fikiran setiap masa, atau di dalam perasaan, itulah dia ibadah. Ibadah tanpa perbuatan.


Moral of dA Story....~

Marilah kita menggapai, mencari, berusaha dan mengejar yang Hakiki. Sentiasalah Berdoa agar sentiasa diberi Hidayah-Nya dan sentiasa dipermudahkan segala urusan baik Dunia dan Akhirat.
kerana bahawa seorang hamba dicintai Allah, Allah akan mempermudah semua urusan kita, baik lahir maupun batin, baik yang transparent mahupun yang rahsia. Dialah yang memberi petunjuk kepada kita, menghiasi akhlak kita, yang menggerakkan seluruh organ tubuh kita, serta meluruskan lahir dan batin kita. Dialah yang memfokuskan cita-cita kita pada satu tujuan [iaitu Allah SWT], menutup hati kita dari dunia, dan merasa tidak berkepentingan terhadap selain Allah SWT. Dialah yang menjadikan hamba itu merasa puas menikmati munajat dalam khalwat [kesendiriannya], juga menyingkap tabir antara Allah dan makrifatnya.
Sesungguhnya Allah pasti akan mempermudahkan segala urusan kita di dunia dan di akhirat...

Dari Abu Hurairah ra beliau mendengar Rasulullah bersabda, “Allah SWT berfirman, HambaKu tak henti-hentinya mendekatkan diri padaKu dengan berbagai amalan Sunnah hingga Aku mencintainya. Jika Aku mencintainya, maka Aku akan menjadi telinga yang membuatnya bisa mendengar dan menjadi mata yang membuatnya bisa melihat.” [HR Al Bukhari].

Waullahu 'alam... :)

.::ANNAEM::.
-jakartabarat-
-Jumaat, 28 mei 2010, 9.30 am-

2 comments:

Anonymous said...

salam...
haha,cpt tul kau tules and post mende br... bgs part "bawa rasa berTuhan" uh...

-DarkChrome-

Anonymous said...

haha..
jgn gune ayt filsafat naim..
x trbce nnti aku.